
آشنایی با تاریخچه ی قاین
تاریخچه ی قاین
قاین قدمتی بس طولانی داشته ، از زندگی غارنشینی در غار خونیک که آثارش هنوز باقی است تا به دوران ساسانیان که ولایتی آباد و سرزمینی زرخیز با مردمانی با استعداد و سلحشور بوده است.
نجیرخان فرمانده لشکر خراسان در جنگ قادسیه از خطه قهستان بود. تا سنه 29 هجری که " عامربن کریز " از سرداران عرب، این منطقه را فتح و مردم از آیین زرتشتی به اسلام گرویدند .
قاین که در اصل "کاین" بوده نام شهری است که " کی لهراسب " پدر" گشتاسب" ساخت و در لغت به معنای آهنگر ، برادر زن و برادر شوهر آمده است .
از این شهر کهن و بسیار قدیمی بزرگان و نویسندگانی شهیری نظیر خواجه نصیرالدین طوسی، ابوسعید ابوالخیر، ناصر خسرو قبادیانی و مارکوپولو به بزرگی یاد کرده و قاین را شهری بزرگ و آباد با مردمی با شهامت، سرسخت، میهمان نواز و شیفته حضرت علی (ع) توصیف کرده اند .
در بیش از 960 سال پیش در قرن پنجم ، ناصر خسرو قبادیانی در باره قاین نوشته :
« در خراسان بزرگتر از آن ندیدم »
قهستان با مرکزیت قاین در قرن پنجم هجری مرکز فعالیت شیعیان اسماعیلی بوده که در آن زمان با حکام سلجوقی و خوارزمشاهی و نیز خلفای بغداد مبارزه میکردند .
قاضی حسین قاینی که از دوستان نزدیک حسن صباح بود در تسلط اسماعیلیان بر قهستان نقش تعیین کننده ای داشت وی در یکی از پایگاههای اسماعیلیان بنام قلعه کوه ارتاگوانا
در این زمان ناصرالدین محتشم قهستانی در شهر قاین حکومت میکرد . ایالت قهستان با مرکزیت قاین تا دوره نادری برقرار بود تا اینکه در این زمان ؛ محدود به قاینات کنونی گردید .
قاین قدمتش به 18 قرن می رسد که مهد بزرگان و آثار تاریخی فاخری مانند بوذرجمهر قاینی در عهد سبکتکین ، شیخ ابو المفاخر وزیر امیر تیمور گورکانی و همینطور مسجد جامع که ناصر خسرو زمان بنای آنرا قبل از نیمه نخست قرن پنجم ذکر کرده است .
مرکز قاینات شهرستان "قاین" است که دارای بخشهایی به نامهای مرکزی ، نیمبلوک و زیرکوه و 8 دهستان بالغ بر 373 روستا را تحت پوشش دارد .
این شهرستان با دارابودن هوای معتدل در تابستان ؛ جمعیتی بالغ بر یکصد وبیست هزار نفر جمعیت با مردمی غالبا" شیعه و اکثرا" کشاورز ، محصولات کشاورزی متنوعی دارد ازجمله زرشک و زعفران که عنوان دار پایتخت زعفران کیفی جهان است.